Az örvös medve, vagy latinul az Ursus thibetanus egy közepes méretű, éles karmokkal rendelkező, fekete bundázatú medve. Az örvös medvék dombos és hegyvidéki erdők közelében élnek, mára pedig már Ázsia keleti részétől a nyugati féltekig mindenhol megtalálhatóak. A hím és nőstény egyedek között szembeszökő méreti különbség van, mivel a hímek 110-150 kg közötti súlyt érhetnek el, míg a nőstények 65-90 kg-t. Az örvös medvék általában 120-180 cm hosszúságot érnek (a fejtől a farokig), és ebből a farok csupán 6,5-10,6 cm, mely szinte alig látható a hosszú, sűrű bunda alatt.
A szociális viselkedésükről szóló információk mind-mind állatkerti példányok megfigyeléséből származnak, így szinte semmit nem tudunk a vadon élő egyedek viselkedéséről. Annyi bizonyos, hogy 2-3 évente van párzási időszak, a medvebocsok pedig 2-3 évig maradnak az édesanyjuk mellett. Párzási időszakukat nyáron, nyár végén élik meg (június-október között) és általában egyszerre két medvebocs jön a világra.
Az örvös medvék idejük nagy részét a fákon töltik olyan felületek készítésével, melyeken pihenhetnek vagy csemegézhetnek. Ez a medvefaj igen magányos típusú. Bizonyos térségekben hibernálással vészelik át a telet (barlangokban, odúkban), máshol viszont melegebb égtájakra vándorolnak, hogy elkerüljék a hibernálást.
Az örvös medvék területének nagysága igen változó, 6,4 - 9,7 négyzetkilométer között, vagy 16,4 - 36,5 négyzetkilométer között mozog. Kelet- és Dél-Kelet Ázsia erdős hegyvidékeit kedvelő medvefaj. Míg az év nagyrészében akár 4000 méteres magasságokig felhúzódhat, addig a téli hónapokban lejjebb ereszkedik. A fekete medvéhez hasonlóan szeret fára mászni, olyannyira, hogy sokszor az éjszakát is ott tölti.
Az ember gyakorta behatol területére, és mezőgazdasági földeket létesít, ilyen esetekben az örvös medve képes nagy károkat okozni a terményben. Sajnos a kínai orvoslás és táplálkozás is hozzájárul vadászatukhoz. Bundája színe általában fekete, de előfordulhatnak barnás vagy vöröses színárnyalatok is. Nevét a fehér nyakörvszerű mellfoltjáról kapta.
Méretének tekintetében a kismedvékhez tartozik, hossza 1,3-1,9 méter, vállmagassága 80 cm, tömege 100 kg, farka 10 cm hosszú. A hím medve kétszer nagyobb a nősténynél. Képes két lábon járni. Magános állatok, csak párzás idején találkozik a hím és a nőstény.

- Az örvös medve bemutatása: méret, bundázat, és ismertető jegyek.
- Elterjedés és élőhely: hol él, milyen területeken, milyen magasságban.
- Viselkedés és társas magatartás: 2-3 évenkénti párzási időszak és anyai gondoskodás.
- Szociális és vonulási szokások: magányos faj, fákon töltött idő, hibernációs vagy vándorlási viselkedés.
- Környezeti hatások és emberi kapcsolatok: mezőgazdaság, vadászat és kulturális nézetek hatása.
- Fizikai méretek és különbségek nemek között: testsúly és hosszúsági adatok részletezése.
Állatok. Az állatvilág képes kalauza a gerinctelenektől az emlősökig. Budapest : Gabo Könyvkiadó. p. Állatvilág. Képes enciklopédia. Budapest : Officina ’96 Kiadó. p. Az állatok és növények világa. A természet lenyűgöző csodái. Budapest : M-érték Kiadó, 2006. p. Élővilág enciklopédia. A Kárpát-medence állatai. Budapest : Kossuth Kiadó. p. Kiss Bitay Éva-Vojnits András: Nagy állatlexikon A-Z. Kisújszállás : Szalay Könyvkiadó, 2014. p. O’Toole, Christopher-Stidworthy, John: Emlősök. Ragadozók. Heikon Kiadó. p.
Postdlf: Ursus thibetanus at the Philadelphia Zoo 01.jpg. „Élőhely” kép: Wikipédia. Örvös medve.