Ailurus fulgens (F. A macskamedve név a kínai nyelvből származik, ahol az állat neve xiǎo xióng māo, ami „kis medvemacskát” jelent. A „kis” jelző az óriáspandától való megkülönböztetésre szolgál. A panda név a 19. században csak a vörös macskamedve neve volt. Az angol szó feltehetően az állat nepáli nevéből származik, amely a punja névvel kapcsolatos.)
Bhután, Kína, India, Laosz, Mianmar és Nepál az élőhelye. A macskamedve testhossza 60 centiméter, magassága 35 centiméter. A test felső fele fényessötét rozsdavörös, hátán aranysárga árnyalatú, mert a szőrszálak hegye sárga. A test alsó fele és a végtagok fényesfeketék, a comb elülső és külső felén vízszintesen sötét gesztenyevörös sáv húzódik. Álla és pofaszakálla fehér, hátrafelé rozsdasárgába hajló, homloka és a fejtető rozsdasárga árnyalatú. Szeme alól a szájszögletig rozsdavörös csík húzódik, ez elválasztja a fehér arcorrt a pofától. Rókavörös farkát gyengén határolt világos gyűrűk övezik. A mellső végtagján hat ujj van; a hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel.
Magányosan élő, éjjel aktív állat, a nappalt általában a fák ágai között alvással tölti, fejét bozontos farkával takarja be, amelyet párnának is használ. Éjszaka jár tápláléka után, amely főként bambusz, gyümölcsök, zuzmókból, gyökerekből, bogyókból, néha madártojásokból, rovarokból és hernyókból áll. Ez az állat tehát, noha a ragadozók rendjébe tartozik, elsősorban növényi eredetű táplálékon él. Az egyes állatok meghatározott területet birtokolnak, amelynek határait vizeletükkel, továbbá a végbéltájékon és a talpukon található mirigyek váladékával jelölik meg.
Vemhességi ideje 112-158 nap, az utódok száma ellésenként 1-4. Kína délkeleti részén régóta vadásszák szőrméje miatt, melyből sapkákat, farokszőreiből pedig ecsetet készítenek. Ahol honos ez a faj Kínában, ott szőrméje fontos értékkel bírt. A menyegzőkön a vőlegény viselte a szőréből készült ruhadarabokat. A vadászat ma is előfordul, ezenkívül gyakran fogják be elevenen, hogy eladják állatkertek részére. Emellett az élőhelyét jelentő erdőket is irtják. Mindezen tényezők miatt állományai nagyon megritkultak és mára veszélyeztetett fajjá vált. Jelenleg az elterjedési területén található összes országban védelmet élvez.
Emiatt a Természetvédelmi Világszövetség a „súlyosan veszélyeztetett” kategóriába sorolta. Tetszetős külleme miatt kedvelt állatkerti faj. Mivel nem annyira táplálékspecialista, mint az óriás panda, tartása is könnyebb. A kis pandák állatkerti helyzete nem túl rózsás. Bár körülbelül 230-250 egyede él Európában, nehezen szaporítható fajnak számít, az éves szaporulat megközelítőleg megegyezik a halálozások számával. Ennek köszönhetően az egyik leghosszabb „várólistával” rendelkezik a fajmegmentési programok közül. A várólista azt jelenti, hogy azon állatkerteknek, amelyek valamely faj programjába be szeretnének lépni, időnként várniuk kell, míg hozzájuthatnak annak egy-egy példányához. Pirula Panda: 2022-es amerikai 3D-s számítógépes animációs filmvígjáték.
Az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Program (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik. A vörös panda és a vörös macskamedve néven ismert kis pandákkal a Budapesti Állatkertben 1990 óta foglalkoznak. A Budapestre 2024-ben érkezett Dayah nevű nőstény, akit Görlitzből hoztak, és a Bendegúz nevű hím mellé hozták összeállítani a párosítást. Dayah 2024. június 5-én született Németországban, a szászországi Görlitz állatkertjében. A hatéves Bendegúz 2020 óta él az állatkertben. Korábbi párja, az Auróra, aki szintén a kölyköket adta, az idei év elején elhagyta az árnyékvilágot, ezért gondoskodtak egy új nőstényről a kis pandák európai állatkerti tenyészprogramjának keretében. A gondozók rendszeresen tréningeznek a pandákkal.
A vörös macskamedve Ázsia szívében, a Himalája vidékének erdőiben őshonos. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy a panda szó eredetileg csak ezt az állatfajt jelölte. Amikor azonban a zoológusok felfedeztek egy jóval nagyobb termetű, fekete-fehér medvefélét, amelynek mancsa sok tekintetben igen hasonló felépítésű, mint a vörös pandáé, ezt az újonnan felfedezett állatot óriáspandának nevezték el. Tehát a vörös színű állat volt a panda, a fekete-fehér pedig az óriáspanda. A későbbi időkben viszont úgy alakult, hogy az óriáspanda sokkal közismertebbé vált, a vörös pandát meg a közvélemény szinte alig ismerte, így a panda szó a nagyközönség számára egy idő után már elsősorban az óriáspandát jelölte. Olyannyira, hogy 1990-ben, amikor az első vörös pandák Állatkertünkbe érkeztek, a látogatók számára lényegében újdonságot jelentett, hogy a panda szó nem csak a fekete-fehér óriáspandát jelöli, hanem létezik vörös panda is. A gondozók egyébként rendszeresen tréningeznek a pandákkal.
